Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti - 2,8 - 2,10

30. 4. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

8 - Chudoba musí být erbem na každém našem praporu a musíme ji zachovávat všude: v domě, v odívání, ve slovech a mnohem více v myšlení. Budete-li podle toho jednat, buďte si jisté, že s Boží Pomocí dokonalost nikdy neutrpí úhony v tomto domě. Svatá Klára říkávala, že chudoba je mocná hradba, a chtěla, aby její kláštery byly obehnány chudobou a pokorou. Je-li věrně dodržována chudoba, pak čest kláštera, jakož i ostatní věci jsou mnohem bezpečnější než v okázalých budovách. Něčeho takového se chraňte; zapřísahám vás pro Lásku Boží a pro Krev Jeho Syna. A kdybych to mohla říct s dobrým svědomím, pak ať se takové budovy zřítí týž den, kdy jste je dostavěly (1).

9 - Považuji to za velkou špatnost stavět velké domy za peníze chudých. Kéž to Pán nikdy nedopustí! Váš klášter ať je malý a skromný. Napodobujme aspoň v něčem svého Krále, který neměl dům, takže se narodil v betlémské Jeskyni a zemřel na Kříži. Jistě to nebyly příbytky, kde mohl užívat pohodlí. Kdo budují velké domy, vědí proč a mají přitom i dobrý úmysl; avšak pro třináct chudinek stačí i docela malý kout. Budete-li moci mít kvůli přísné klauzuře i zahradu, zbudujte v ní poustky, kam byste se mohly uchýlit k modlitbě, a to velmi rády, neboť to podporuje usebranost i zbožnost; avšak Bůh vás chraň před prostornými budovami a domy a zvláštními ozdobami! Mějte na mysli stále, že se to vše v soudný den obrátí vniveč: a kdo ví, zda onen den není blízko!

10 - Bylo by to divné, kdyby dům třinácti chudinek nadělal při svém zřícení tolik hluku. Opravdu chudí nenadělají hluku. Chudí se musí vyhýbat hlučnosti, chtějí-li vzbudit soucit. A naopak, jak byste se radovaly, kdybyste tehdy viděly, jak je někdo vysvobozen z pekla kvůli almužně, kterou vám dal. Všechno je možné, neboť jste opravdu zavázány usilovně se modlit za ty, kteří vám dávají na živobytí. I když všechno pochází od Boha, přece jen od nás vyžaduje, abychom projevovali vděčnost těm, skrze něž nám pomáhá. A dbejte na to, abyste to nezanedbávaly!
Tak jsem se vzdálila od původního námětu, že už ani nevím, o čem jsem začala mluvit. Myslím, že tomu tak chtěl Pán, neboť jsem ani nepomyslila psát o tom, co tu říkám. Kéž nás Jeho Velebnost stále drží ve Svých Rukách, abychom do toho nikdy neupadly. Amen.

Poznámky:
(1) ...a zasypou vás tam. Ba, budu prosit Pána, budu-li moci s dobrým svědomím. (Rukopis z Escorialu) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář