Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 11,4 - 11,5

30. 5. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

4 - Při tom všem, co tu říkám, nemám na mysli nějaké vážné onemocnění, jako jsou vysoké horečky, i když bych si přála, abyste i tehdy zachovaly klid, a snášely všechno s trpělivostí. Mluvím o jistých malých nevolnostech, které lze přechodit.
Co by se stalo, kdyby tuto knihu četl někdo mimo tento dům? Co by asi říkaly všechny řeholnice! Ráda bych snesla jejich osočování, když by se jediná napravila! Stačí jediná, která bezdůvodně naříká, aby se pak nevěřilo žádné, přestože má velké bolesti. (1)
Vzpomeňte si na naše Otce, na ony svaté poustevníky z dávných dob, jejichž život míníme napodobovat! Kolik bolestí a jak veliká trápení snášeli v pustině: hlad, zimu, slunce, i žár: to všechno zakoušeli, aniž by měli někoho kromě Boha, s kým by se potěšili. Myslíte si, že snad byli ze železa anebo spíše citliví jako my? Uvědomte si dcery, že naše tělo nás nechá na pokoji a nebude nás trápit, když je přemůžeme. Vždyť máte Někoho, kdo se stará o vaše potřeby, a proto Mu přenechejte všechnu starost, leda že by se jednalo o zřejmou potřebu. Jestliže si neumíníme, že se nebudeme úzkostlivě starat o svou smrt nebo o ztrátu svého zdraví, nikdy nic nevykonáme.

5 - Snažte se nebát smrti, a nechejte to zcela na Bohu, ať se stane, co chce. Co je nám po tom, že zemřeme? Kolikrát si jen toto tělo z nás tropilo žerty! Není snad na místě, abychom mu to někdy oplatily? Toto předsevzetí je důležitější, než si myslíte, neboť snažíme-li se krok za krokem přemáhat své tělo, dokážeme je často i zkrotit. Je-li takový nepřítel sražen na kolena, pak je to nejlepší předpoklad pustit se do ostatních bojů. - Kéž nám pomáhá Pán, jak jen může!
Myslím, že důležitost této rady nepochopí, leda ten, kdo se už těší z vítězství. Přináší tak úžasný prospěch, že ten, kdo to jednou poznal, je ochoten podle mého názoru podstoupit i ta největší protivenství, jen aby dosáhl takového pokoje a vlády nad sebou.

Poznámky:
(1) Ani sami lékaři pak už nevěří, když vidí, jak některé naříkají pro každou malou nevolnost. (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář