Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 12,7 - 12,9

21. 7. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

7 - Tuto radu si dobře vryjte do paměti. Chcete-li se pomstít Ďáblu a zbavit se jeho útoků, pak musíte nejen růst v pokoře - bylo by to veliké zlo, kdybyste o to neusilovaly - nýbrž se i svými vnějšími úkony snažit, aby právě toto pokušení bylo k prospěchu sestrám tím, že poprosíte představenou, aby vám uložila nějakou ponižující službu, sotvaže se zlý duch projeví, anebo udělat to samy, je-li to možné. Snažte se přemáhat svou vůli tím, že konáte věci, jež se vám protiví. Pán vám dá, že jich objevíte mnoho, a tak bude mít pokušení krátké trvání.
Bůh nás zbav toho, kdo Mu chce sloužit a zároveň dychtí po cti! Takový se přepočítal, neboť, jak jsem se už zmínila dříve, čím více se stará o čest, tím více ji ztrácí, zvláště když lpí na výsadách. - Žádný jed na světě neničí dokonalost víc než starost o vlastní čest.

8 - Řeknete si, že je to přirozené a že z toho netřeba dělat problémy. Dávejte si dobrý pozor, abyste to nebraly na lehkou váhu! Lpění na různých výsadách kypí jako pěna: není to žádná maličkost, když hrozí tak velké nebezpečí jako tehdy, když někdo úporně hledá domnělou křivdu, jíž se mu dostalo. A víte proč? Uvedu jeden důvod, který zahrnuje mnoho jiných.
Satan vás začne pokoušet v nějaké velmi lehké věci, že se to zdá nicotné. Avšak zlý duch způsobí, že nějaká spolusestra o tom soudí, že je to velmi vážné. A on si tedy myslí, že vám prokazuje lásku, když vám přijde říci, že nechápe, jak snesete takhle urážet Pána, a že prosí Boha, aby vám dal trpělivost, a že víc by neudělal ani nějaký svatý. Ďábel totiž vloží na její jazyk bonbónek, a protože jste se rozhodly klidně trpět, vyjde z toho pro vás pokušení marnivosti, že jste dokonale obstály ve zkoušce, kterou jste měly podstoupit.

9 - Naše přirozenost je tak chabá, že při nějaké ne příliš trýznivé zkoušce si vždy myslíme, že jsme vykonaly něco velikého a nedáme si to vymluvit. Tím více se v tom utvrdíme, jestliže zpozorujeme, že si to myslí i ostatní, protože nás mají rády. Zatím však duše ztratí příležitost k zásluze, ještě víc zeslábne a nechá otevřené dveře Satanovi, aby zaútočil mnohem ničivěji.
Může se vám stát tohle: pevně jste se rozhodly snášet trpělivě utrpení a tu přijdou za vámi a budou vás varovat, že je to bláznovství a že je dobré si takové věci rozmyslit. 
Pro Lásku Boží, sestry, ať se žádná z vás nedá pohnout k tak indiskrétní lásce, aby projevovala soucit s pomyslnými křivdami! Vaše láska by se podobala té, kterou projevovali svatému Jobovi jeho přátelé i jeho manželka. (1)

Poznámky:
(1) Job 2,11

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář