Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 13,6 - 13,7

24. 9. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

6 - Prosím vás, věřte mi! Ne-li, dávám vám čas, abyste se přesvědčily. Nemíníme zde vést život jako řeholnice, nýbrž jako poustevnice, a proto se musíme odloučit ode všeho. Jak jsem už vícekrát zjistila, takovou dispozici dává Pán duším, jež vybírá pro tento dům. Snad se ještě nedokážou všeho vzdát; ale protože se chtějí zdokonalovat, zakoušejí pokoj a radost při vědomí, že se nemusejí starat o pozemské věci, a nacházejí potěšení ve všech řeholních cvičeních.
A proto má-li některá z vás náklonnost k pozemským věcem a nesnaží se v tom napravit, jen ať klidně odejde, jinak může špatně skončit! Jen ať jde do jiného kláštera, chce-li být řeholnicí, ale ať na mne nenaříká, jako bych jí jasně neřekla, jaký způsob života chci zavést v tomto domě.

7 - Může-li být na této zemi Ráj, pak je v tomto domě: zde se totiž dobře žije těm duším, které myslí jen na to, jak by se líbily Pánu, a nestarají se o vlastní uspokojení. Ty však, jež by zde hledaly jinou věc, nejen že by ji nenašly, nýbrž by ztratily všechno.
Nespokojená duše je jako ten, kdo trpí nechutenstvím: ať je jídlo sebelepší a i když ho zdraví jedí s chutí, jemu je odporné a obrací se mu přitom žaludek. Taková duše se snadněji spasí na jiných místech, a snad i krok za krokem může dosáhnout téže dokonalosti, jakou zde nedokáže snášet, protože ji vzala na sebe naráz. Obyčejně se ponechává trochu času, než člověk ve svém nitru dokáže na ničem nelpět a dokonale se umrtvovat, avšak navenek je to třeba učinit hned.
Jestliže nějaká řeholnice vidí, jak žijí ostatní, a v tak svatém společenství neudělá během roku žádný pokrok, pak se obávám, že bude couvat. Nežádám, aby byla dokonalá jako ostatní, ale aby aspoň ukázala, že jí to prospívá; neboť to se hned pozná, když je její vnitřní dispozice zhoubná. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář