Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 14,1 - 14,4

4. 10. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

1 - Jsem přesvědčena, že Bůh zahrnuje Velkou Přízní duše, jež se pevně rozhodly být Jeho, a proto je třeba dobře prověřovat, jaké má úmysly, kdo chce k vám vstoupit, aby to nebylo jen kvůli zaopatření, jak se to mnohdy stává. Mají-li takové osoby zdravý rozum, Pán může zdokonalit jejich úmysl, nemají-li ho však, nechci, aby se přijímaly, protože nepochopí, z jak nedokonalých pohnutek vstupují, ani upozornění těch, kdo by je chtěly vést dokonalejší cestou.
Osoby tohoto druhu jsou většinou přesvědčeny, že vědí lépe než učení, co jim prospívá; a toto je, podle mého názoru, nevyléčitelná nemoc, jež je zřídkakdy prosta prohnané zloby. Ještě se může strpět ve velmi početném klášteře, ale nikdy v tomto domě, kde je vás jen taková hrstka.

2 - Když vidí rozumný člověk, jak prospěšné je dobro, k němuž začíná získávat náklonnost, pak k němu přilne velmi silně. I když nedosáhne velké dokonalosti, může vždycky prospívat svými radami a v mnoha jiných záležitostech, aniž by byl někomu na obtíž. Nemá-li však zdravý úseudek, pak nevím, k čemu by byl v komunitě užitečný, a může mnoho škodit.
Tato charakterová vada se tak snadno neobjeví, neboť některé osoby dobře mluví, ale špatně chápou, zatímco jiné toho příliš nenamluví, a i to je páté přes deváté, ale jsou schopny velikého dobra. Jsou to tak prosté duše, že se vůbec nevyznají ve světských záležitostech, zato náramně ve vztazích k Bohu. A proto než je nějaká žadatelka přijata, je třeba důkladně vše uvážit a dlouho ji zkoušet, než se připustí ke slibům (1). Ať to všichni vědí, že máte plnou svobodu odložit je. V tak přísném klášteře se vždy najdou důvody. A bude-li se vědět, že je to u vás běžné, nikdo vám to nebude zazlívat.

3 - Říkám to, protože žijeme v tak nešťastné době a naše slabost je tak velká, že nestačí ani příkazy našich předků, kteří nám naléhavě doporučovali pohrdat tím, čeho si cení svět, a neobávat se znelíbit se příbuzným. Vždycky bude po ruce dost záminek, kterými se dáme přesvědčit, že připouštění takových žadatelek je oprávněné; ale kéž dá Bůh, abychom za to nemusely pykat v jiném životě (2).

4 - V této záležitosti se musí každá angažovat, uvažovat o tom, doporoučet ji Bohu, a povzbuzovat představenou, neboť jde o velmi důležitou věc. Prosím Pána, aby vám dal Své Světlo. Nepřijímat věno je pro vás náramně prospěšné, neboť někdy se ponechá v domě zloděj, který rozchvacuje jeho poklad, jen proto, že nemůžete vrátit už utracené peníze, a to je nemalá škoda. Vy se však v takových případech nedávejte strhávat žádným soucitem, neboť koneckonců byste jen škodily té, jíž byste chtěly prokázat dobro.

Poznámky:
(1) Kniha se záznamy o slibech v avilském klášteře dokazuje, že světice často odkládala jejich datum.
(2) Když představený přemůže jakoukoliv sympatii nebo vášeň a hledí jen na dobro kláštera, věřím, že Bůh nedopustí, aby se mýlil; podlehne-li však falešnému soucitu a neoprávněným ohledům, jsem přesvědčena, že upadne do mnohých omylů. (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář