Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 15,6 - 15,7

2. 12. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

6 - Co to je, můj Bože? Co si myslíme, že získáme, když vyhovíme tvorům? Co nám je do toho, i kdyby nás všichni obviňovali, když nás nebudeš obviňovat Ty?
Ach, mé sestry, tuto pravdu nikdy dost nepochopíme, a proto nikdy nedosáhneme dokonalosti. Je třeba se jí usilovně zabývat a důkladně rozjímat o tom, co je a co není.
I kdyby nepřinášela žádný jiný prospěch než zahanbení toho, kdo nás neprávem obviňuje a vidí, že se dáme odsoudit, aniž bychom se bránily, už to by byla velká věc: takový čin pozvedne duši víc než deset kázání. A poněvadž apoštol (1) i naše neschopnost nám zabrańují kázat slovy, dělejme to aspoň skutky. Nemyslete si, že dobro, jež konáte, stejně jako zlo, zůstane skryto s vámi v klauzuře.

7 - Nebo si snad myslíte, dcery, že vás nikdo nebude hájit, když se samy nebudete ospravedlňovat? Vzpomínáte si, jak Pán hájil Magdalenu ve farizeově domě (2), a když ji obviňovala sestra? (3) S vámi jistě nebude jednat tak přísně jako se Sebou, když dovolil, aby se Ho zastával zloděj; ale to už byl přibit na Kříži (4). Kvůli vám však vždycky pohne někoho, a neučiní-li to, pak to nebudete potřebovat. Co vám tu říkám, to jsem sama zakusila a je to pravda. Avšak nespoléhejte se na tuhle úvahu, ráda bych viděla, že vás to těší, jste-li neprávem obviňovány. Dávám vám čas na vyzkoušení a samy uvidíte, jaký prospěch z toho budete mít. Nabudete takovou svobodu, že se už nebudete starat, zda se o vás mluví dobře nebo špatně, jako by se vás to vůbec netýkalo. Asi tak, jako když spolu hovoří dvě osoby a neobrátí se na nás ani jediným slovem, nenapadne nás zasahovat do jejich rozhovoru, tak jednejte vy zde: zvyknete-li si na to a budete přesvědčeny, že nejste povinny odpovídat, bude se zdát, jako by se o vás vůbec nemluvilo.
Velmi citliví a málo umrtvení si budou myslet, že je to nemožné. Zpočátku to bude obtížné, ale krok za krokem a s Boží Milostí toho budou moci dosáhnout i oni a získají velkou svobodu a dokážou se přemáhat a nelpět na sobě.

Poznámky:
(1) 1Kor 14,34-35.
(2) Lk 7,36-50.
(3) Lk 10,38-42.
(4) Lk 23,41.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář