Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 17,3 - 17,4

23. 5. 2018

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

3 - Já sama jsem nedokázala čtrnáct let rozjímat bez pomoci nějaké knihy, a takových bude víc. Jiní naopak nejsou s to rozjímat ani za pomoci knihy; dokážou se modlit jen ústně, protože to upoutá trochu víc jejich představivost. A jiní jsou tak roztěkaní, že se nemohou soustředit na žádnou věc: jsou stále myšlenkami jinde a chtějí-li je soustředit na Boha, vyrojí se jim tisíce nápadů, skrupulí a pochyb.
Znám jednu osobu pokročilého věku, jež vede opravdu dobrý a kající život a je velká Boží služebnice, která už po mnoho let věnuje hodně času ústní modlitbě, avšak není schopna rozjímat. Tu a tam se jí podaří zamyslet se nad tím, co v modlitbě říká.
Takových duší je mnoho, mají-li však pokoru, nevěřím, že by měly menší zásluhy než ty, jež zakoušejí velké slasti; ba naopak, jsou na tom stejně. Když nic tak aspoň mají větší jistotu, neboť nevíme, zda takové útěchy jsou od Boha nebo od Ďábla. Pocházejí-li od Ďábla, jsou velmi nebezpečné, neboť Pokušitel jich využívá, aby ponoukal k pýše; jsou-li od Boha, není se čeho obávat, neboť jak už jsem o tom zeširoka hovořila v jiné knize (1), vedou k pokoře.

4 - Duše, jež nezakoušejí takové útěchy, zůstávají pokorné, a protože se domnívají, že si to samy zavinily, usilují o to, aby stále dělaly pokroky. Vidí-li u druhých nějakou slzu, hned si myslí, že jsou velmi pozadu ve službě Bohu, zatímco mohou být daleko vpředu.
Dar slz je dobrý, ale všechny slzy nemusí být dokonalé. Pokora, umrtvování, nelpění na ničem a ostatní ctnosti dávají větší jistotu. Tu není žádné nebezpečí. Nebojte se, dosáhnete dokonalosti i vy, jako ty, které dosahují vrcholů kontemplace.

Poznámky:
(1) Vlastní životopis Život, kapitola 17, 19 a 28.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář