Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 17,5 - 17,7

25. 6. 2018

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

5 - O svaté Martě se neříká, že by byla kontemplativní, a přesto byla velkou světicí. Nestačilo by vám být jako tato šťastná žena, jež tolikrát směla hostit ve svém domě našeho Pána Krista, připravovat Mu jídlo, sloužit Mu a jíst s Ním u stolu? (1) Kdybyste byly všechny usebrané jako Magdalena, nikdo by nepřipravoval jídlo pro Božského Hosta. Představujte si tedy, že náš klášter je jako Martin dům, kde je třeba myslet na všechno. Ty, jež se věnují činnému životu, ať nereptají na ony, jež se oddávají kontemplaci, neboť Pán by vystoupil na jejich obranu, i kdyby mlčely, zapomínajíce na sebe a na vše ostatní, jak tomu většinou bývá.

6 - Ať si uvědomí, že mezi nimi musí být některá, jež připraví jídlo Mistrovi, a ať to považuje za štěstí, že Mu může sloužit jako Marta. Ať nezapomenou, že pravá pokora spočívá v tom, být ochotné přijmout s radostí, co od nás chce Pán, a považovat se za nehodné být nazývány Jeho služebníky. Jestliže pak kontemplace, vnitřní rozjímavá modlitba i ústní, ošetřování nemocných, různé úkoly v domě, ano, i nejnižší práce, jsou službou Hostu, který k nám přichází pobývat, jíst, osvěžit se s námi, co na tom záleží, zda konáme to či ono?

7 - Tím nechci tvrdit, že to závisí na nás, nejsme-li kontemplativní, nýbrž jen že máme být ochotné ke každému úkolu. Kontemplace totiž závisí na Bohu, a ne na nás. A jestliže se Mu líbí, aby nás ponechal mnoho let v tomtéž úřadě, není to snad nějaká divná pokora, jež by to chtěla změnit podle své hlavy? Ponechejte to Pánu domu, který je Moudrý a Mocný, a ví, co vám prospívá, ale také, co prospívá Jemu. Udělejte to, co je na vás, důkladně se disponujte ke kontemplaci, jak jsem vám to vysvětlila, a buďte jisté, že vám ji neopomene udělit, budete-li opravdu pokorné, a nebudete-li na ničem lpět. Jestliže vám ji neudělí, pak kvůli tomu, že vám ji všechnu vyhradil v Nebi. Pokud žijete na zemi, chce s vámi jednat jako se silnými dušemi, jimž dává nést Kříž, který Sám nesl. A není to snad Velký Důkaz Přátelství, chce-li pro vás, co chtěl pro Sebe? A je docela možné, že byste nezískaly takovou odměnu na kontemplativní cestě. To jsou Jeho Soudy, my se Mu do Nich nemáme plést.
Je to veliké dobro, že nebylo ponecháno našemu úsudku volit svou cestu, neboť se nám zdá, že v kontemplaci je víc odpočinku, a proto bychom nakonec chtěly být všechny kontemplativní. Kolik se naopak získá, nechce-li člověk těžit podle své hlavy. Ne, v tomhle se nemusíte bát, že něco ztratíte, protože Pán nestrpí, aby umrtvená duše na to doplácela; spíše získá daleko víc.

Poznámky:
(1) ...a snad i ze stejné mísy? (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář