Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 18,3 - 18,4

26. 8. 2018

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

3 - Když si lidé aktivního života všimnou, že kontemplativní dostávají nějakou Milost, představují si, že je tomu tak stále. Já vám však říkám, že byste nebyly s to snášet jejich kříže ani jediný den. Poněvadž nás Pán zná důkladně, ví, v čem Mu můžeme sloužit, dává každému jeho úkol podle toho, jak to nejvíce prospívá jeho duši, Samému Pánu a dobru bližních. Jestliže jste udělaly, co bylo ve vašich silách, abyste se disponovaly pro kontemplaci, nemějte obavy, že jste pracovaly nadarmo, neboť tak se mají připravit všechny, vždyť tu jsou kvůli tomu. Pracujeme na tom ne jen rok či dva nebo deset, nýbrž stále, abychom dokazovaly Pánu, že se všemožně snažíme, a ne dávat najevo, že toho zbaběle necháváme. Napodobujme vojáky, kteří navzdory své dlouhé službě musí být stále pohotoví přijmout jakýkoliv úkol, který jim svěří kapitán, neboť on jim vyplácí žold. - Oč Vznešenější je Odplata našeho krále, srovnáme-li Ji s tím, jak odměňují pozemští králové!

4 - Vidí-li kapitán, že jeho vojáci jsou s ním a dychtí mu sloužit, rozděluje jim úkoly podle jejich sil, neboť zná schopnost každého; nejsou-li však s ním, nežádá po nich žádnou službu, ale ani je neodměňuje.
Jednejte tak i vy, dcery, při vnitřní rozjímavé modlitbě. Nedokáže-li některá rozjímat, ať se modlí ústně, ať čte, ať hovoří s Bohem, jak brzo vysvětlím, avšak nikdy ať nepřipustí, aby nevěnovala modlitbě celou stanovenou dobu. (1) Vždyť nevíte, kdy vás Ženich zavolá, a obávejte se, aby se vám nestalo to, co pošetilým pannám. (2) Možná vám dá trápení, ale proniknuté útěchou. A jestli ne, pak pochopte, že na to nejste a že vám prospívá jen toto. Vaší zásluhou bude pokora, když se upřímně přesvědčíte, že nemáte schopnosti ani na to málo, co konáte.

Poznámky:
(1) Řádové Konstituce stanoví dvě hodiny rozjímání denně, jednu ráno a druhou pak večer.
(2) Mt 25,1-13.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář