Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 18,7 - 18,10

10. 11. 2018

Sv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)44578833df2783c86cd180387dd801af.jpg

7 - Chcete-li mít měřítko, které by vám ukázalo, zda jste pokročily ve ctnosti, ať se každá z vás zpytuje, zda se považuje za nejubožejší ze všech, a zda se neobává, že se to pozná na jejích skutcích, je-li to k dobru a ku prospěchu druhých, a ne kdo má víc slastí v modlitbě, vytržení, vidění a jiné mimořádné Milosti, které Pán uděluje a jejichž cenu můžeme poznat až ve druhém životě Tam se jedná o peníze, jež jsou stále v oběhu, pevné hodnoty, a jež vždycky vynáší, zatímco zde je to dobro, jež dostaneme, ale může nám být i vzato, Krátce, veškeré naše bohatství je v hluboké pokoře, v upřímném umrtvování a v tak přesné poslušnosti, že se ani o čárku neuchýlíme od toho, co nám představení přikazují. Oni jsou na místě Božím, a jak víte, Bůh nám dává skrze ně poznat Svou Vůli.
Poslušností bych se měla zabývat mnohem déle, neboť bez ní nelze být řeholnicí; protože však mluvím k řeholnicím, jež se mi zdají velmi dobré anebo aspoň chtějí být takové, o tomto námětu tak známém a jasném jen krátce, aby se na to nezapomnělo.

8 - Když některá složila slib poslušnosti a neplní jej tím, že se všemožně nesnaží zachovávat jej s co největší dokonalostí, nevím, proč šla do kláštera. Mohu ji ujistit, že dokud nebude zachovávat svůj slib, nestane se kontemplativní, ba ani dobrou aktivní; o tom jsem naprosto přesvědčena. Kdo chce dosáhnout kontemplace a usiluje o to, je třeba pro větší bezpečnost podřídit se rozhodnutím dobrého zpovědníka, i když není vázán slibem poslušnosti, neboť je známo, že se za jeden rok udělají větší pokroky tímto způsobem, než jiným za mnoho let. Nebudu se však tím zdržovat, neboť toto pro vás neplatí.

9 - Končím tím, mé dcery, že u vás chci vidět ctnosti, a jak o ně usilujete a jak si je svatě závidíte. Netrapte se tím, že se vám nedostalo mimořádných Milostí. V těch věcech je hodně nejistoty, neboť u některých možná pocházejí od Boha, u vás však může Pán dopustit, aby byly od Ďábla, který se pokouší vás oklamat, jak se mu to podařilo u mnoha jiných. A proč sloužit Bohu v tak pochybných věcech, když jsou tu daleko bezpečnější? Proč se vystavovat takovému nebezpečí?

10 - Zabývala jsem se tím tak zeširoka, protože znám naši přirozenou slabost a vím, že to prospívá. Bude-li nás Bůh chtít pozvednout ke kontemplaci, ví, jak nás posílit, nebude-li však chtít, pak jsem vám chtěla dát tyto pokyny, před nimiž se pokoří i kontemplativní. (1) Kéž nám dá Pán Světlo kvůli tomu, jaký je, abychom ve všem plnily Jeho Svatou Vůli, a nebudeme se ničeho obávat.

Poznámky:
(1) Snad si pomyslíte, že toho nemají zapotřebí; avšak ty, jež přijdou později, budou velmi rády, najdou-li je napsané. (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář