Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 19,11 - 19,12

9. 7. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

11 - Ráda bych ještě něco dodala, abyste mi lépe rozuměly. Zachvátí vás třeba velká touha patřit na Boha a být osvobozeny z vězení těla, jakou měl sv. Pavel. (1) Duše tím trpí, ale její trýzeň je tak příjemná, že má zapotřebí nemálo se umrtvovat, aby ji přibrzdila a nikdy se jí to zcela nepodaří.
Někdy je touha tak mocná, že člověka zbaví rozumu. Nedávno jsem to zažila u jedné osoby vznětlivé povahy, která však tak dobře zlomila svou vůli, že se zdálo, že ji vůbec nemá, aspoň tak se to jevilo při mnoha příležitostech. A tu jeden čas se mi jevila jako šílená; zakoušela totiž velikou trýzeň a stálo ji to příliš sil, aby ji skryla. (2)
Podle mého názoru je třeba se obávat i těchto utrpení, jež pocházejí od Boha, a to z pokory; nesmíme si totiž myslet, že naše láska je tak velká, že se můžeme vrhnout do takových úzkostí.

12 - Ba tvrdím, že by nebylo špatné snažit se změnit touhu - vždy ovšem je-li to možné - myšlenkou, že bude-li žít, může sloužit Pánu lépe tím, že pomůže nějaké duši, jež by se jinak zatratila. Uvědomte si nadto, že čím víc člověk slouží Bohu, tím více zásluh získá a tím více se bude těšit z Boha; a to nemluvím o tom, že je nutno se stále obávat, že Mu dosud málo sloužil. Je to dobrá útěcha, neboť pomáhá snášet zkoušku a mírnit trýzeň. Jestliže takové duše snášejí úzkosti života na této zemi, přestože je trápí, hromadí velké zásluhy. Pro mne jsou jako osoby, jež drtí hrozně těžká zkouška nebo bezedná bolest, a to pak je chodím potěšovat; říkávám: Buďte trpěliví! Odevzdejte se do Božích Rukou! Podrobte se ve všem Jeho Vůli, neboť nic není bezpečnější, než chtít se Mu ve všem líbit.

Poznámky:
(1) Mám touhu zemřít a být s Kristem (Flp 1,23).
(2) Mluví sama o sobě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář