Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 19,3 - 19,4

3. 2. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

3 - Voda má mezi mnoha jinými tři vlastnosti, jež se mi tu právě hodí, jak mi napadlo.
Za prvé - osvěžuje. Může být sebevětší horko, jdeme-li do vody, ochladíme se. Tak i velký oheň se uhasí vodou, ledaže to není dheet, to pak se rozhoří ještě víc. (1)
Ach, Velký Bože, jak je to úchvatné! Oheň, který se rozhoří ve vodě, dravý a mocný, oheň, nepodléhající živlům, neboť voda, přestože je jeho opakem, jej nezháší, nýbrž rozdmýchává. Tak ráda bych si promluvila s nějakým odborníkem, aby mě poučil o vlastnostech věcí. Jak dobře bych to pak dokázala vysvětlit. Tyto věci se mi náramně líbí, ale nedokážu o nich mluvit a snad ani je pochopit.

4 - Když vám, sestry, Bůh dá pít tuto vodu, jako těm, které ji už pijí, budete se z toho těšit a pochopíte, že pánem světa a všech jeho sil je láska k Bohu, jen když je mocná, zbavena jakéhokoliv lpění na pozemských věcech a vůbec na všem, a když všechno převyšuje. Nemějte obavy, že by ji mohla uhasit voda, jež pochází ze země. I když je jejím opakem, nemá nad ní žádné moci, neboť je to svrchovaný oheň, který není podroben živlům.
Nedivte se, sestry, jestliže v této knize tolik zdůrazňuji, abyste dosáhly takové svobody. Jak by to bylo krásné, kdyby se řeholnice od sv. Josefa stala paní celé země a všech jejích živlů! A je to snad divné, že si svatí s Boží Pomocí dělali s živly, co chtěli? Voda i oheň poslouchaly sv. Martina, svatého Františka i ryby a ptáci a podobně u mnoha jiných. Jestliže tak ovládali všechny věci světa, pak jen proto, že se snažili nepřeceňovat je a upřímně a z celého srdce se podrobovali Pravému Pánu světa.
Ne, voda, jež vyvěrá ze země, nic nezmůže proti Boží Lásce, neboť Plameny této Lásky šlehají velmi vysoko a nemají Svůj Původ v tak nízké věci. Jiné Ohýnky Boží Lásky uhasnou kvůli nepatrnému protivenství, tento však ne. Kdyby se na Něj převalilo moře pokušení, plál by dál stejně, až by přemohl i je.

Poznámky:
(1) Zdá se, že tu naráží na tzv. "řecký oheň", jehož složení není známo; sloužíval v dávných dobách byzantských dějin k zapalování nepřátelských lodí. Byla to asi směs nafty, tuků a těžkých olejů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář