Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 19,7 - 19,8

27. 4. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

7 - Ráda bych to vysvětlila lépe. Zamýšlíme se nad světem a jak všechno pomíjí, abybchom tím pohrdaly. A tu, aniž si to uvědomíme, zabýváme se věcmi, které se nám líbí. Snažíme se od toho ihned odvrátit myšlenky, ale přesto se zastavíme v myšlenkách, byť i jen krátce, nad tím, jak to bylo, co se stane, co jsme dělaly a co budeme dělat; a tak navzdory záměru utéct před nebezpečím upadneme do druhého.
Tím nechci tvrdit, že je nutno se vyvarovat takových úvah, nýbrž jen, že je třeba dávat na sebe pozor a nikdy se nezanedbávat.
Při nadpřirozené modlitbě se o to stará Bůh. Nechce se na nás spoléhat. Cení si naší duše tolik, že v době, kdy jí uděluje některou Milost, nepřipustí, aby se zabývala věcmi, jež jsou jí na škodu, ale hned ji přitáhne k Sobě a v jediném okamžiku jí zjeví tolik pravd a dá jí tak jasné poznání o věcech tohoto světa, jakého by sama nemohla dosáhnout ani za mnoho let, protože tehdy její pohled není jasný, je zakalený prachem, jejž rozviřuje při chůzi. Zde nás naopak Bůh dovede do konce dne, aniž víme jak.

8 - Další vlastností vody je, že hasí žízeň. Výrazem "žízeň" se podle mne vyjadřuje palčivá touha po nějaké věci, kterou někdo nutně potřebuje, neboť bez ní by umřel.
Jak divný živel je voda! Nemáme-li ji umíráme, a když jí máme nadbytek, hyneme také, jak je tomu u utopených.
Ach, můj Pane, proč mi není dáno ponořit se do této živé vody a ztratit v ní život? Je to snad nemožné? Nikoliv, neboť láska k Bohu a touha po Něm může tak vzrůst, že to naše přirozenost neunese, jak se to stalo mnoha osobám, které pak opravdu zemřely. Znám jednu (1), jejíž žízeň byla tak palčivá, že si sama jasně uvědomovala velmi blízkou smrt (2), kdyby jí Bůh nepřispěl na Pomoc s touto živou vodou v takovém množství, že ji téměř vytrhl ze sebe nějakým velkým vytržením. Říkám, "vytrhl ze sebe", neboť v tomto stavu je duše v klidu. Jako udušená nemůže snést svět a zdá se jí, že povstává k životu v Bohu a Jeho Velebnost jí dává schopnost kochat se tím, čím by se nemohla kochat, kdyby zůstala v sobě a nezemřela.

Poznámky:
(1) Mluví o sobě.
(2) Vzato z escorialského rukopisu, aby se doplnil smysl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář