Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 19,9 - 19,10

9. 6. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

9 - Z toho vyplývá, že jako není ve Svrchovaném Dobru nic nedokonalého, tak také není nic, co po nás žádá, co by nebylo k našemu prospěchu. A tak té vody nebude nikdy příliš, byť by jí bylo sebevíc, neboť v tom, co pochází od Boha, není nic nadměrného. Dá-li nám jí hodně, uschopní duši, aby dokázala pít mnoho, asi jako sklář, který vytváří sklenici, ji udělá tak velkou, aby se do ní vešlo, co tam chce nalít.
Pochází-li touha z nás, je opravdu těžké, aby byla bezvadná. Je-li v ní něco dobrého, pak díky tomu, že nám Pán pomáhá. My však nedokážeme rozlišovat, takže se nemíníme nasytit té trýzně, když je tak sladká a lahodná. Proto ji hltáme bez míry a všemi silami podněcujeme tu touhu; a tak lze někdy opravdu umřít. Je to šťastná smrt, nepopírám; kdybychom však žily dál, snad bychom pomohly mnoha lidem, aby zmírali touhou po takové smrti. Proto se obávám, že je to lest Ďábla, který vidí, jakou škodu mu takoví lidé mohou natropit, zůstanou-li na zemi, a proto jim našeptá, aby si zničili zdraví přehnanými skutky pokání; a to pro něho už něco znamená!

10 - Když tedy duše dosáhne této palčivé žízně po Bohu, musí si dát velký pozor, může na ni přijít zmíněné pokušení. I když nezemře žízní, je možné, že si zničí zdraví. A tak dá najevo, třeba i nevědomky, své pocity: tomu však je třeba všemožně předcházet. Nepopírám, že někdy navzdory všemu úsilí toho dokážeme málo, protože se neumíme zdržet, jak bychom chtěly; když se však v nás vznítí taková mocná, až dravá touha, snažme se ji aspoň nerozdmychávat, ale úvahou o něčem jiném nenásilně zmírnit její dravost, neboť může pocházet z naší přirozenosti, která tu a tam vyvolá trochu lásky: jsou totiž lidé, kteří nedokážou toužit po nějaké věci, leč velmi vášnivě. Nemyslím, že se to stává velmi umrtveným osobám: umrtvování je prospěšné při každé příležitosti.
Brzdit tak dobrou touhu se zdá nerozumné, ale není tomu tak. Netvrdím, že se má zcela udusit, nýbrž jen zmírnit nějakou jinou, jež může být mnohem záslužnější.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář