Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 20,1 - 20,2

23. 9. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

1 - Zdá se, že si v předešlé kapitole protiřečím, že tvrdím opak toho, co jsem říkala předtím, neboť utěšujíc duše, jež nedosáhnou kontemplace, říkala jsem, že jsou různé cesty, jež vedou k Bohu a že v Nebi je mnoho příbytků. (1) A je to pravda, neboť Pán, znaje naši slabost, chtěl nám právě proto, jaký je, všemožně pomáhat. Neřekl ovšem: "Touto cestou půjdou jedni a druhou ostatní." Jeho Dobrota byla naopak tak Veliká, že nikomu nezabránil, aby přišel k tomuto Prameni Života a pil. Budiž věčně veleben! Kolik měl Důvodů, aby mi v tom zabránil!

2 - Ne, nikoho neodhání, vždyť mi nezakázal dále pít, když jsem začala, ani nedopustil, aby mě svrhli do hlubin. Naopak volá Mocným Hlasem všechny.
Nicméně ve Své Dobrotě nikoho nenutí, ale těm, kteří Ho následují, dává pít tisícerým způsobem, aby nikdo nebyl bez Útěchy a nezmíral žízní. Neboť z tohoto Bohatého Pramene vytékají Potoky, některé mělé, jiné velké, ale jiné opět s malými mělčinami pro děti, to je pro ty, kteří jsou na počátku a jimž stačí to málo; kdyby uviděli hlubokou vodu, jen by se zalekli.
A proto se, sestry, nemusíte bát, že zemřete žízní. Na této cestě nikdy nechybí voda útěch, a nikdy se vám nestane, že byste tím trpěly. A protože je tomu tak, řiďte se mou radou: postupujte stále vpřed, bojujte jako udatní vojáci, zemřete třeba i v boji, neboť kvůli tomu jste zde. Půjdete-li vpřed s pevným odhodláním spíše zemřít než nedosáhnout Cíle, i když vás Pán potrápí trochu žízní, uhasí ji vrchovatě v životě, který nemá konce, kde se není třeba obávat, že nebudeme mít dost vody.
- Kéž se líbí Bohu, abychom Mu nechyběly my! Amen.

Poznámky:
(1) "V Domě Mého Otce je mnoho příbytků." (Jan, 14,2)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář