Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 20,3 - 20,4

15. 10. 2019

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

3 - Podívejme se nyní, co musíme udělat, abychom se vydaly na pochod a již od počátku se nedaly špatnou cestou. Velmi na tom záleží, dobře začít, neboť na dobrém počátku závisí ostatní.
Netvrdím, že člověk nemá ani začínat, není-li rozhodnut, jak jsem o tom mluvila, neboť Pán zdokonalí jeho předsevzetí; udělá-li jediný krůček, bude to mít v sobě takovou sílu, že to nejen nepřijde nazmar, nýbrž to bude bohatě odměněno. Tím si můžeme být jisté.
Jako například nějaká osoba, jež má odpustkový Růženec. Když se Jej modlí jedenkrát, získává odpustky jedenkrát, a vícekrát je získá, když se Ho pomodlí vícekrát. Jestliže se Jej však nemodlí a má jej pouze ve skříni, pak je lepší, aby jej neměla. Podobně je tomu s těmi, kteří nemohou pokračovat po této cestě. Díky tomu, že po ní kousek ušli, mají dost světla, aby si dobře počínali na jiných cestách; a mají jej tím víc, čím více cesty urazili. Mohou být klidní, že jim nijak neuškodí začít onu cestu, i když toho pak nechají, enboť dobro nemůže být nikdy příčinou zla.
A proto, dcery, když jednáte s jinými osobami a vidíte-li, že jsou ochotné, a přátelství vám to umožňuje, snažte se, aby se bez obav vydaly hledat také takové dobro. Pro Lásku Boží vás žádám, aby vaše chování bylo vždy zaměřeno k většímu dobru těch, s nimiž mluvíte, neboť vaše modlitba nemá mít jiný cíl než prospěch duší. O tuto máte prosit Boha vždycky; byl by to špatný příznak, kdybyste se o to všemožně nesnažily.

4 - Chcete se chovat jako dobré příbuzné? Takové budiž vaše přátelství. Chcete být dobrými přítelkyněmi? Uvěedomte si, že jimi můžete být jen tímto způsobem. Kéž vašim srdcím vládne pravda, jak to má umožnit rozjímání, a jasně pochopíte, jak máme milovat bližního.
Sestry, už nemáme čas, abychom se zdržovaly dětskými hrami; takovými se totiž jeví ona, byť i dobrá prátelství, jež pěstují ve světě. Zdaleka se vyhýbejte podobným výrazům jako: "Máš mě ráda?" nebo "Nemáš mě ráda?" Ledaže byste to říkaly z nějakého velmi závažného důvodu či ku prospěchu nějaké duše, jinak ať vám ani nevyjdou z úst, ani v rozhovoru s příbuznými, ani s ostatními. Možná, abyste vzbudily pozornost nějakého svého příbuzného, bratra či jiných, a přiměly je, aby vyslechli nějkaou pravdu, musíte je naladit podobnými výrazy a podobnými projevy citovými, jež tolik lichotí přirozenosti. Snad si budou víc vážit dobrého slova - tak se jim totiž říká - než mnoha jiných Božích Slov: budou lépe disponováni a skrze ono "dobré slovo" budou naslouchat i Božímu. Ne, nijak je nekárám, užíváte-li je s úmyslem pomáhat duším, ale kromě tohoto případu nejen že vám neprospívají, nýbrž vám spíše škodí, aniž si to uvědomujete.
Světští lidé vědí, že jste řeholnice a že vaším životem je modlitba. Proto se chraňte říkat: "Nechci, aby mě považovali za ctnostnou!" Vždyť to prospívá nebo škodí všem, co na vás vidí. A je to opravdu velké zlo, když ty, jež mají takovou povinnost nemluvit o jiném než o Bohu, jako řeholnice, si myslí, že při podobných příležitostech je to lépe zastírat, není-li to ovšem někdy zdůvodněno nějakým větším dobrem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář