Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 3,8 - 3,10

31. 5. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

8 - Je nutno uznat, Věčný Otče, že tolikeré Bičování, Trýzně a Ukrutné Bolesti nelze přehlížet. A je tedy možné, můj Stvořiteli, aby tak Milující Srdce, jako je Tvé, snášelo, že si dnešní lidé tak málo váží toho, co Tvůj Syn vykonal s tak Velikou Láskou, jedině kvůli tomu, aby se Ti líbil a splnil Tvé Příkazy, když jsi Mu uložil, aby nás miloval až tak daleko, že bude přebývat v Nejsvětější Svátosti, kterou nyní bludaři tupí, ničí Její Svatostánky a boří Její kostely? Musí snad Tvůj Syn vykonat ještě něco, aby Ti vyhověl? Nevykonal už všechno? Nestačilo snad, že během Svého Života neměl dokonce ani, kde by složil Hlavu, a přitom byl stále zavalen protivenstvími? Je opravdu třeba, aby dnes byl zbaven i Svých Chrámů, kam svolává Své přátele, jejichž slabosti zná, a dobře ví, že mají ve svých zkouškách zapotřebí být posilováni oním Pokrmem, kterým jim rozdává? Nevykonal snad dost na Smír za Adamův hřích? Je to možné, že musí vždycky platit tento svrchovaně Nevinný Beránek, kdykoliv Tě my znovu urazíme? Už to nedopouštěj, můj Svrchovaný Pane! Kéž se utiší Tvá Božská Velebnost! A nehleď už na naše hříchy, nýbrž vzpomeň, že nás vykoupil Tvůj Nejsvětější Syn. Vzpomeň si na Jeho Zásluhy, na Zásluhu Jeho Přeslavné Matky a tolika svatých a tolika mučedníků, kteří zemřeli pro Tebe!

9 - Ach, jaká hanba! Jak jsem si to jen, Pane, dovolila, modlit se k Tobě jménem svých sester tímto způsobem! Jak špatnou prostřednici máte ve mně, dcery! Jak mohu přednášet vaše prosby a dosáhnout jejich vyslyšení, jestliže kvůli mé ztřeštěnosti Svrchovaný Soudce má všechny Důvody rozhořčit se ještě víc? Nesmíš ale, Pane, zapomenout, že jsi Bohem Milosrdenství: měj tedy Slitování s touto nehodnou hříšnicí, s tímto ubohým červem, který se dá strhnout k takové drzosti! Pohleď na mé touhy, na slzy, jež provázejí mé modlitby a zapomeň na mé hříchy; prosím Tě pro to, jaký jsi, můj Bože, aby ses slitoval nad mnoha dušemi, které jdou do záhuby a abys chránil Svou Církev. Už nedopusť, Pane, aby se mezi křesťany zakořenilo tolik zlého, a rozptyl temnoty, které nás obklopují!

10 - Pro Lásku Boží vás, sestry, prosím, abyste doporoučely Pánu tuto ubohou hříšnici, aby dosáhla pokory, žádám vás o to jako ta, které jste zavázány. Nenaléhám, abyste se zvláště modlily za krále, za církevní představené, a to zejména za našeho biskupa (1), neboť vidím, že jste v tom velmi horlivé, a proto považuji další výzvu za zbytečnou. Má slova patří těm, které přijdou později: mají být přesvědčené, že jejich vlastní svatost závisí na svatých představených, a proto ať nikdy nezapomínají je doporoučet Pánu, neboť tu jde o velmi důležitou věc. Kdybyste někdy přestaly konat své modlitby, pokání a prosby na ten úmysl, o němž jsem mluvila, a kdyby tam nesměřovaly vaše touhy, pak vězte, že byste nedosáhly toho cíle, pro který vás Pán zde shromáždil.

Poznámky:
(1) Don Alvaro de Mendoza, avilský biskup

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář