Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 4,15 - 5,2

10. 8. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

15 - Náramně mi na tom záleží, abyste pochopily, jak je důležité toto upozornění, neboť takový zpovědník může být velkým nebezpečím, ba peklem a škodí to všem. A nesmí se vyčkávat, až se zlo rozroste. Je třeba je vytnout hned na počátku, a to jakýmkoliv způsobem. Můžete to učinit s dobrým svědomím. Doufám, že Pán nikdy nepřipustí, aby řeholnice oddané trvalé modlitbě ulpěly na zpovědníkovi, jenž není velkým Božím služebníkem, protože pak je naprosto jasné, že Buď to nejsou duše oddané modlitbě, anebo nehledají dokonalost, o niž se usiluje v tomto domě. Neboť jsou-li takové, jak mají být, a vidí-li, že jim zpovědník nerozumí a nerad s nimi mluví o Bohu, nemohou si ho oblíbit, protože není jako ony. Je-li takový, pak při těch málo příležitostech, jež tu bude mít, buď bude velmi prostý, aneb se nebude znepokojovat a také nebude zneklidňovat Boží služebnice.

16 - Když už jsem začala mluvit o tomto zlu, jež je jedno z nejhorších, jak jsem už řekla, jež může Ďábel způsobit nějakému klášteru, upozorňuji vás také, že se na to přijde příliš pozdě, takže z nějakého kláštera může vymizet dokonalost, aniž se ví proč. Onen zpovědník totiž předává svým kajícnicím světského ducha, jímž je nakažen, a považuje jejich nedostatky za nicotné. Kéž nás Bůh chrání před takovým neštěstím už kvůli tomu, jaký je. To by dokázalo uvést do zmatku všechny řeholnice. Vždyť jejich svědomí jim říká opak toho, co tvrdí zpovědník, a protože jsou nuceny chodit jen k němu, nevědí, co mají dělat, ani jak se uklidnit: vinen je ten, který jim měl přinášet pokoj a napravovat je, a zatím jim škodí.
Taková trápení jsou na jistých místech hojná a já mám s nimi velký soucit. Proto se nedivte, že mě to nutí poukázat vám na jejich nebezpečí.

5,1 - Kéž Pán ve Své Nekonečné Dobrotě nikdy nedopustí, aby některá z vás zakoušela zmíněné trápení, že by totiž cítila stísněnost v duši i v těle. 
Ještě horší je pak, jde-li zpovědník představené na ruku! Pak se řeholnice neosmělí říci zpovědníkovi něco na představenou ani představené něco na zpovědníka: odtud pak pochází pokušení zamlčovat i hodně těžké hříchy z obavy před obtížemi.
Jaké škody tu může napáchat Ďábel, chraň Bůh! A jak draze platí řeholnice takovou úzkoprsost a falešnou čest! A protože mají jediného zpovědníka, myslí si, že se tím nejlépe projeví ctnost a dobrá pověst kláštera, a zatím toho Ďábel použije, aby polapil duše, jež jinak nemůže zničit. Žádá-li někdo druhého zpovědníka, je to považováno za důkaz upadlé řeholní kázně. A běda pak, kdyby nebyl z téhož řádu! I kdyby se jednalo o světce, pak jen promluvit s ním by se považovalo za urážku celé komunity. (1)

2 - Pro Lásku Boží žádám vaši představenou, aby vám dala svatou svobodu otevřít svou duši jiným zpovědníkům, kromě řádných, aby to činila i ona sama, vždy po dohodě s biskupem nebo provinciálem. Snažte se hovořit o svých vnitřních problémech se vzdělanými osobami, zvláště, když řádní zpovědníci navzdory své ctnosti nemají takovou úroveň. Věda je velká věc, pomáhá vysvětlit všechno. A pak není vyloučeno, že najdete osobu jak vzdělanou, tak ctnostnou! Čím vznešenější projevy přízně vám Bůh uděluje v modlitbě, tím více je zapotřebí, aby vaše modlitba i skutky spočívaly na pevném základě.

Poznámky:
(1) Náramně děkujte Pánu, mé dcery, za svobodu, která je vám tu dávána! I když jich nemá být mnoho, přesto můžete mít kromě svého řádného zpovědníka několik dalších, aby vám ve všem poradili. (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář