Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 4,5 - 4,7

30. 6. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

5 - Upřímná láska, kterou si máme navzájem projevovat a o níž vám chci mluvit na prvním místě, je velmi důležitá, protože pak není nic tak obtížného, co by se nedalo snést, když se navzájem milujeme. To by už muselo být něco opravdu drtivého, aby to tížilo. 
Kdyby se ve světě zachovávalo toto přikázání, jak se má, bylo by podle mého názoru velmi snadné zachovávat i všechna ostatní; zatím však se nikdy nedospěje k dokonalosti, protože se hřeší buď přeháněním nebo nedbalostí.
Zdálo by se, že přílišná horlivost by mezi námi neměla být něčím špatným; a přece působí tolik zla a přináší s sebou tolik nedokonalostí, že tomu ani nechce věřit ten, kdo to neviděl. Zde Ďábel klade všemožné nástrahy.Svědomí těch, kteří se spokojí se službou Bohu jen tak naoko, si toho sotva všimne, nebo považují onu přehnanou horlivost za úkony ctností, zatímco ty, které usilují o dokonalost, si to velmi jasně uvědomí, neboť vidí, jak vůle krok za krokem slábne až do té míry, že není s to se zcela ponořit do lásky k Bohu.

6 - Myslím, že tato chyba se častěji vyskytuje u žen než u mužů. A komunitě působí náramnou škodu. Vzniká z toho sklon nemilovat všechny stejně, a bolestně se pociťuje každý nedostatek pozornosti vůči přítelkyni. Mezitím se stále zabývá touhou mít vždy pro ni nějaký dáreček, vyhledávají se záminky, aby s ní mohla mluvit: často jen aby jí řekla, že ji má ráda, a podobné hlouposti, a ne, aby jí mluvila o lásce k Bohu. Jen velmi zřídka jsou tato velká přátelství spořádaná, takže se navzájem podněcují víc milovat Boha. Ba si myslím, že je dal dohromady Ďábel, aby se vytvořily v řádech strany. Usiluje-li láska dát se zcela do služby Bohu, pak je to zřejmé, neboť vůle se nejen nedá ovládnout vášněmi, nýbrž se snaží všemi prostředky přemoci každou vášeň.

7 - Byla bych ráda, aby ve velkých klášterech bylo takových přátelství hodně, ale zde, kde nás není a nesmí být více než třináct (1), musí sestry milovat všechny stejně, být spřátelené se všemi a navzájem si pomáhat. Ať jsou jakkoliv svaté, zapřísahám je pro Lásku Boží, aby se vystříhaly každého zvláštního přátelství, protože to nejen neprospívá, nýbrž je to jed i mezi bratřími. Kdyby se pak měly vytvořit mezi řeholnicemi strany, bylo by to ještě zhoubnější: opravdový mor.
Snad se vám bude zdát, že přeháním, ale věřte mi: doporučuji vám chování, jež vede k svrchované dokonalosti, udržuje vás v pokoji a odnímá mnoho nebezpečných příležitostí těm, jež nejsou upevněny ve ctnosti. Nelze se jistě vyhnout tomu, že se vůle více kloní k jedné než ke druhé; je to přirozené a mnohdy budeme pociťovat takový sklon i k nejvíce nedokonalým, mají-li nějaké přitažlivé přednosti. Avšak rozhodně tomu odporujme a hleďme se toho vyvarovat, abychom se daly přemoci. Milujme vnitřní ctnosti a dary a poctivě se snažme nedat se ovlivnit vnějšími vlastnostmi.

Poznámky:
(1) Tento počet sama světice později zvýšila.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář