Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 4,8 - 4,11

12. 7. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

8 - Nikdy nedopusťme, sestry, aby se naše srdce dalo někým zotročit, ať je v něm Pánem jen Ten, který je získal Svou Krví, neboť jinak se tak zapleteme, že se nedokážeme oprostit. A jaká záplava malicherností, Dobrý Bože, pak obyčejně přichází! (1) A tak dětinské, že je třeba je vidět, aby tomu člověk uvěřil a chápal je. Není třeba se o nich zmiňovat: stačí říci, že je-li to zlo u všech ostatních, u představené je to opravdový mor.

9 - Je třeba se opravdu starat o to, aby se zabránilo těmto zvláštním náklonnostem, a to už od prvních projevů: má se však postupovat proti nim více s láskou než s přísností. Nejlepším lékem proti tomu je, aby se sestry nescházely kromě stanovených hodin a nemluvily spolu, jak to nyní děláme podle řádového pravidla - nezůstávat spolu, nýbrž každá aby zůstávala na své cele. I když je to chvályhodný zvyk pracovat společně v jedné místnosti, přece jen nechci, aby se zaváděl u svatého Josefa, neboť je-li každá sama, lépe zachovává mlčení a zvyká si na samotu, jež je nejlepším předpokladem pro modlitbu. A protože modlitba musí být základem tohoto domu, je nutno se všemožně snažit, abychom si oblíbily ty prostředky, jež jí víc prospívají.

10 - Zdá se mi zbytečné doporučovat vám, abyste se navzájem upřímně milovaly. Kde jsou tak barbarští lidé, aby se neměli rádi, žijí-li spolu a stále se stýkají, aby spolu nedokázali mluvit, pobavit se s jinými lidmi? Čím více vy, když víte, jak Bůh miluje každou z vás, a jak Mu to každá oplácíte, takže jste z lásky k Němu opustily všechno! A nadto doufám v Boží Milosrdenství, že v tomto domě nikdy neochabne ctnost; a ta vždy přitahuje, ba strhuje k lásce, takže myslím, že není nutné se tím dlouho zabývat.

11 - Jaká však má být tato vzájemná láska? Co to je ctnost lásky, jakou bych u vás chtěla vidět? Podle jakých příznaků můžeme poznat, že máme tuto vynikající ctnost, kterou Pán s takovou Naléhavostí doporučoval všem, zvláště Svým apoštolům? Ráda bych vám na to krátce odpověděla podle svých malých schopností; najdete-li ale všechno a lépe vysvětleno v jiných knihách, nevšímejte si mých slov, vždyť snad ani nevím, co říkám.

Poznámky:
(1) Abych neuváděla ve známost tyto ženské slabůstky a abych zabránila, že se jim naučí ty, které je neznají, nechci se o nich podrobně zmiňovat; kdykoliv jsem je pozorovala, byla jsem celá ustrnulá. Díky Boží Dobrotě jsem se nikdy nedala strhnout tímto morem, a to snad kvůli tomu, že jsem lpěla na horších věcech. Zdůrazňuji však, že jsem byla velmi často svědkyní těchto ubohostí; soudím-li podle toho, co jsem viděla, pak se obávám, že je tím nakažena větší část klášterů. Kromě toho vím, že tato přátelství zabraňují řeholnicím žít jako opravdové a Bohu zasvěcené osoby. (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář