Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 5,3 - 5,5

19. 8. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

3 - Jak samy víte, základním kamenem musí být dobré svědomí: proto se ze všech sil snažte zbavit se i všedních hříchů a usilovat o to, co je dokonalejší.
Bude se vám zdát, že takovou radu vám může dát kterýkoliv zpovědník, ale to se mýlíte. Stalo se mi, že jsem se radila o věcech svědomí s jedním, který vystudoval celou teologii, a přesto mi hodně uškodil, když mi tvrdil, že jisté věci jsou nicotné. Nechtěl mě oklamat, ba ani neměl důvod, aby to chtěl, jen o tom nic víc nevěděl. A totéž se mi stalo u dvou nebo tří dalších.

4 - Veškeré naše dobro je v důkladném poznání toho, čeho je zapotřebí k přesnému zachovávání Božího Zákona. Jen na tomto základě má modlitba dobré předpoklady; bez tohoto základu je celá stavba v nebezpečí.
Nemáte-li možnost zvolit si zpovědníka svobodně, hledejte takovou osobnost, jakou jsem vám vylíčila, a promluvte si s ním mimo zpověď. Ba odvažuji se dodat, že tu a tam bude dobré, aby i řádný zpovědník se nade vším důkladně zamyslil, neboť se může stát, že se v něčem mýlí, a nebylo by správné, aby se kvůli němu mýlily i druhé. (1) Snažte se ale, abyste nikdy nejednaly proti poslušnosti. Na všechno je dost oprávněných prostředků; a těmi, jež můžete mít, dosáhněte svaté svobody, jež velmi prospívá duši.

5 - To vše se hlavně týká představené, a proto ji znovu prosím, aby umožňovala svým řeholnicím tuto jedinou útěchu, neboť zde jiné nemají. Je mnoho Božích Cest a nelze vyžadovat, aby je jeden zpovědník znal všechny. Avšak budete-li takové, jaké máte být, pak vás ujišťuji, že vám nikdy nebudou chybět svaté osoby, s nimiž byste se mohly poradit, a které vám budou přinášet útěchu, navzdory vaší chudobě. Ten, který dává živobytí pro vaše tělo, vždy vzbudí někoho, a vnukne mu touhu osvítit vaše duše a zažehná tak zlo, jehož se tak obávám.
A kdyby Ďábel zpovědníka pokoušel, aby vás oklamal v některém bodě učení, dá si víc pozor, bude-li vědět, že se radíte i s druhými, a dvakrát si to rozmyslí, než vám dá radu. Je-li tento vchod Ďáblovi zavřen, pak doufám v Boha, že už nemá další, aby se dostal do tohoto domu. Proto žádám biskupa, ať je to kterýkoliv, aby sestrám dával tuto svobodu; ať vám nikdy nezakazuje jednat se zpovědníky hluboce vzdělanými a dobrého života - a to zas není tak těžké zjistit v našem malém městě. (2)

 

Poznámky:
(1) Na okraji je cizí rukou připsána tato poznámka, snad od P. Garcii de Toledo: "Je to rozumné, neboť jistí duchovní vůdcové ze strachu, aby se nemýlili, odsuzují všechno jako ďábelské dílo, a jak říká apoštol, upadají do velmi zhoubných omylů, protože znepokojují Božího Ducha."
(2) Ať nezabraňuje, abyste se u nich tu a tam zpovídaly a poradily se o své modlitbě, i když máte jiné zpovědníky. Vím, že to prospívá, a to z mnoha důvodů. Škoda, která z toho pochází, není ničím ve srovnání s onou mnohem hlubší, skrytější a téměř nevyléčitelnou, jež je ovocem opačného postupu. Kláštery mají tento zvláštní rys: jestliže dobro, jež tam vládne, není pečlivě chráněno, brzo upadne, zatímco zlo, jestliže se tam dostane, lze vypudit jen velmi obtížně. V krátké době se z toho vyvine zvyk, a tak se stane samozřejmostí jakákoliv nedbalost. (Rukopis z Escorialu)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář