Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 5,6 - 5,7

26. 8. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

6 - Mluvím z vlastní zkušenosti, neboť jsem pochopila, k čemu dochází v jiných klášterech, a jednala jsem o tom se vzdělanými a svatými osobami, které studovaly, co víc napomáhá k tomu, aby se mezi vámi udržela dokonalost a abyste v ní rostly. Žijeme-li zde na zemi uprostřed všemožných nebezpečí, pak zmíněná svoboda je tím nejmenším.
Nepřipusťte, aby se vikář pletl do správy kláštera a tím méně zpovědník. Ti mají pouze bdít nad usebraností a dobrým jménem kláštera, jakož i nad tím, aby řeholnice vnitřně i navenek prospívaly. Zjistí-li nějaký nedostatek, ať upozorní preláta, ale ať nedělají představené. (1)

7 - A tak se nyní postupuje v tomto domě. Není to jen můj osobní názor, nýbrž i názor nynějšího biskupa, pod jehož poslušnost jsme se postavily z velmi mnoha důvodů, a ne pod řádovou. (2) Tento velký Boží služebník, svatý a ctnostný muž, ze šlechtického rodu, se jmenuje don Alvaro de Mendoza. (3) Uvědomoval si, jaký prospěch může přinášet tento dům, a proto svolal učené muže vynikajících ctností a s velkou zkušeností, a ti rozhodli, jak je shora uvedeno.
Bude dobře, aby se jeho nástupci podřídili těmto rozhodnutím, jež učinili tak ctnostní mužové po mnoha modlitbách, aby neupadli do omylu. Jak se dosud ukázalo, není nic lepšího nad jejich rozhodnutí a kéž se líbí Bohu, aby vám je vždy uchoval ke Své Větší Slávě! Amen.

Poznámky:
(1) Když vše prozkoumali, bylo jasné z velmi závažných důvodů, že toto opatření je nejlepší. Bylo rozhodnuto, aby i kaplan dělal zpovědníka, má-li požadované schopnosti. Potřebuje-li se některá řeholnice pro pokoj své duše obrátit na jiné, ať to klidně učiní, jen když se jedná o osoby s uvedenými vlastnostmi. Zpovědníci neztratí mnoho času, vždyť vás má být jen málo. K těmto závěrům se došlo po mnoha modlitbách četných osob, a i já se modlila, navzdory své velké nehodnosti. Mužové hluboce vzdělaní a vzácně prozíraví a s velkým duchem modlitby usoudili takto a já doufám v Dobrotu Pánu, že je to nejlepší. (Rukopis z Escorialu)
(2) Jak je uvedeno v Životě, když ustaly tyto důvody, sama světice převedla klášter pod řádovou pravomoc.
(3) Byl synem dona Juana Hurtado de Mendoza a donny Marie Sarmiento, komtesy z Ribadavie, byl příznivě nakloněn světici a velkodušně jí pomáhal při zakládání jejích klášterů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář