Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 7,10 - 7,11

30. 1. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

10 - Kdyby náhodou vylétlo z úst nějaké slůvko proti lásce, ať se to ihned urovná, a pak naléhavě proste Pána.
A kdyby se pak měly zakořenit u vás ona zla natrvalo, jako nátlakové skupiny, ctižádostivé touhy, nepsané výsady, kdyby tedy mělo dojít k těmto věcem, pak se považujte za ztracené. Při psaní těchto řádků, a jen při pouhém pomyšlení, že časem by k něčemu podobnému mohlo dojít, mi stydne krev v žilách, neboť vím, že je to pro klášter nezměrná zhouba. V takovém případě myslete na to, ba buďte si jisté, že jste vyhodily z domu svého Ženicha, a donutily Ho, aby si hledal přístřeší jinde. Tehdy musíte volat k Jeho Velebnosti a všemožně usilovat o nápravu, a nepomáhají-li ani zpovědi a mnohá Svatá Přijímání, jež konáte, pak se obávejte, že je mezi vámi nějaký Jidáš.

11 - Představená si musí pro Lásku Boží dát velký pozor, aby nepřipustila takové zlo. Ať tomu velmi rozhodně čelí hned od počátku (1), neboť všechno na tom závisí, jak zkáza, tak náprava. A tu, jež je toho příčinou, ať pošle někam jinam. Bůh vám dá nezbytné schopnosti, abyste zbavily dům tohoto moru. Udělejte vše, abyste osekaly větve tohoto stromu, a nestačí-li to, vytrhněte jej z kořenů. Není-li to možné, pak ať ta nešťastnice, jež rozdmychává takové věci, nevyjde z karceru (2): lépe s ní jednat tímto způsobem, než připustit, aby se ostatní nakazily.
Ach, jak nezměrné je to zlo! Běda klášteru, do něhož se vplíží! To ať raději přijde oheň a ať nás všechny sežehne, je to náramně důležité téma, ale poněvadž doufám, že o něm budu ještě mluvit, nebudu se zatím o tom dále šířit (3).

Poznámky:
(1) Nedokáže-li nic po dobrém, ať použije přísnější tresty. (Rukopis z Escorialu)
(2) Všechny starobylé kláštery mívaly oddělenou celu, těsnější a temnější než ostatní, kam bývaly zavřeny jako do vězení ty, které se provinily proti základním normám, definovaným v Konstitucích.
(3) Řeknu-li jen, že spíše než vidět mezi vámi nejmenší nesvár, to bych raději připustila, že projevujete náklonnost ke svým sestrám, že je něžně hladíte a zahrnujete všemožnými pozornostmi - vždy ovšem za předpokladu, že se tak chováte ke všem bez rozdílu - i když je tato láska méně dokonalá než ta druhá. - Kéž se však líbí Bohu, aby to nikdy nedopustil! Amen. (Rukopis z Escorialu)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář