Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 7,6 - 7,7

19. 12. 2016

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

6 - Tato rada je důležitá - zapamatujte si ji - abychom uměly mít soucit se sestrami, když na ně padne úzkost, byť i třeba pro nepatrné věci. Zvláště to připomínám těm, o nichž jsem se zmiňovala, protože touží trpět, shledávají každý kříž lehký. Nesmí nikdy zapomínat na dobu, kdy i ony byly slabé, a uvědomit si, že to není jejich zásluha, nejsou-li takové nyní. Bez toho by Ďábel mohl ochladit jejich lásku k bližnímu a přivést je k tomu, aby považovaly za dokonalost, co je vlastně chyba.
Je třeba jednat s rozvahou a bdělostí, neboť Ďábel nikdy nespí. Ty, jež touží po vyšší dokonalosti, si musí dát mnohem víc pozor na ostatní, neboť zlý duch se je odvažuje pokoušet jen velmi maskovaně: nebudou-li ve střehu, uvědomí si celé zlo teprve tehdy, když je spáchaly. Ostatně, musí vždy bdít a modlit se: není totiž lepší prostředek, jak odhalit Ďáblovy nástrahy a přimět ho, aby zjevně vystoupil, než je modlitba.

7 - Potřebuje-li se některá sestra během rekreace rozptýlit a navrhne nějakou zábavu, chovejte se s veselostí, i když do toho nemáte chuť. Jedná-li se s rozvahou, všechno se mění v dokonalou lásku.
I když je dobré pomáhat si navzájem, když to potřebujete, přece jen doporučuji, abyste to konaly diskrétně a nikdy nejednaly proti poslušnosti. Zdá-li se některé, že představená jí dala příliš přísný rozkaz, pak ať to nedá na sobě znát, ani o tom nemluví s nikým jiným, leč se samou představenou, a i tehdy s pokorou: velmi by škodilo, kdyby jednala jinak.
A právě tu máte ukazovat sestrám svou náklonnost a svůj soucit: všimnete-li si některých chyb, jež jsou známé, máte se nad nimi velmi trápit, projevovat jim svou lásku a cvičit ji tím, že je snášíte, aniž byste se pohoršovaly: stejně tak to dělají jiné s vašimi chybami, kterých je snad i mnohem víc, přestože si je neuvědomujete. Zatím je doporučujte Bohu a snažte se s všemožnou dokonalostí cvičit v té ctnosti, jež je opakem oné chyby, které jste si na nich všimnuly. Tak jim sdělíte skutky, co ty dotyčné nechápou slovy, a budete pro ně mnohem užitečnější, než kdovíjaké tresty. Vždyť mnohem snadněji se dají přesvědčit, bude-li z vás vyzařovat ctnost. Toto je dobrá rada, nezapomeňte na ni.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář