Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta k dokonalosti 7,8 - 7,9

7. 1. 2017

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

8 - Ach, jak svatá a dokonalá je láska té řeholnice, jež dává přednost tomu, co prospívá všem, před svými zájmy, a která den ze dne roste ve ctnosti a co nejvěrněji zachovává Řeholi! Je to láska, jež nemá nic společného s oněmi něžnůstkami, které není slyšet v tomto domě, a ani se jich nemá užívat: "mé srdce, má duše, mé zlato", a jim podobné, kterými se oslovuje ta či ona osoba.
Taková sladká slova vyhrazujte pro svého Ženicha, s nímž máte dlouho pobývat a samy: mohou vám úžasně posloužit a Jemu se budou líbit. Užíváte-li je však mezi sebou, pak vás už nerozněžní, když budete s Ním. 
A kromě toho není důvodu je užívat. Mají nádech zženštilosti a já bych chtěla, mé dcery, abyste v ničem nebyly takové, nýbrž pevné jako mužové. Budete-li věrně plnit své povinnosti, Pán vám dá tak pevného ducha, že se tomu budou divit sami mužové, neboť všechno je možné Tomu, který nás stvořil z ničeho.

9 - Dalším krásným způsobem, jak projevit svou lásku, je vzít na sebe namáhavější funkce v domě a také radovat se nad tím, že vidíme, jak sestry rostou ve ctnosti, a děkovat za to Pánu. 
Takové věci náramně napomáhají uchovávat pokoj a jednotu srdcí, kromě dobra, jež s sebou přinášejí, jak to zakoušíme v tomto domě z Boží Dobroty. Kéž se líbí Pánu, aby nás stále uchovával v tomto stavu, neboť by to bylo nesnesitelné, kdybychom v té malé hrstce byly ještě nejednotné. - Kéž nás před tím Bůh chrání!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář