Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopisy (5)

18. 12. 2015

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgSv. Terezie od Ježíše (1515 - 1582)

5. Domingu Báñezovi (7) 

Rk: Klášter v El Escorialu, doslov Knihy života, fol. 201r-v (8) 

Zaslání Knihy života – Kopie pro Jana z Avily

V Alcalá de Henares, koncem února 1568

Jhs.


    1.    Duch Svatý kéž je vždy s Vámi, Vaše milosti, amen. Nebylo by zlé naléhavě Vám, Vaše milosti, svěřovat tuto službu a zavázat Vás, abyste se velmi snažil mě odporoučet našemu Pánu, neboť vzhledem k tomu, čím jsem prošla, když jsem to pak viděla sepsáno a připomínalo se mi tolik mých ubohostí, dost dobře bych (to) směla (udělat); třebaže mohu po pravdě říci, že mě víc stálo psát o Milostech, které mi Pán udělil, než o urážkách, kterých jsem se dopustila vůči Jeho Výsosti.
    2.    Udělala jsem, co jste mi, Vaše milosti, přikázala, (totiž) abych se (o tom) rozepsala, ovšem pod podmínkou, že Vy, Vaše milosti, uděláte, co jste mi slíbil, (totiž) že roztrháte, co by se Vám zdálo zlé.
    3.    Ještě jsem to po sobě úplně nepřečetla a, Vaše milosti, Vy už si pro to (1) posíláte. A tak se může stát, že některé věci tam budou špatně objasněny a jiné se objeví dvakrát, protože jsem měla tak málo času, že jsem se nemohla vracet a znovu se dívat na to, co jsem napsala. Prosím Vás, Vaše milosti, abyste to opravil a poslal k přepsání, má-li si to vzít otec Mistr Avila (2), protože někdo by mohl třeba rozpoznat rukopis.
    4.    Velmi toužím po tom, aby vydal úsudek, jak to vidí, neboť s tímto úmyslem jsem to začala psát; neboť bude-li se mu zdát, že jdu dobrou cestou, budu tím velmi potěšena, že mi již nic nechybí, abych udělala, co je na mně. Ve všem udělejte, Vaše milosti, co se Vám bude zdát (lepší) a co uvidíte, že jste povinen vůči tomu, kdo Vám tolik svěřuje svou duši. Tu Vaši (duši), Vaše milosti, budu odporoučet našemu Pánu po celý svůj život; proto si pospěšte posloužit Jeho Výsosti, aby mi udělil Milost, neboť z toho, co je zde, (3) uvidíte, Vaše milosti, jak dobře (člověk) investuje, když se celý dá – jak jste s tím už, Vaše milosti, začal – Tomu, kdo se tak bez míry dává nám. Kéž je navždy požehnán, neboť (4) doufám v Jeho Milosrdenství, že se znovu uvidíme tam, kde jasněji Vy, Vaše milosti, i já uvidíme velké (věci), (5) které s námi učinil, a budeme jej navždy chválit, amen.
    Tato kniha se dokončila v červnu roku 1562. (6) 

 


Poznámky:
5.1- Tj. pro Knihu života.
5.2- Jedná se o sv. Jana z Avily (????-???). Více viz Rejstřík osob, s. ???
5.3- Opět má na mysli právě dokončenou Knihu života.
5.4- V orig. que, které má u Terezie mnohdy funkci jednoduše výplňového spojovacího slova bez vlastního obsahu, takže často není potřeba (a někdy ani možné!) hledat souvztažnost dvou takto spojených vět.
5.5- V orig. pouze los grandes.
5.6- Nenásleduje podpis, pouze † . Dále stojí připsáno rukou otce Dominga Bañeze: „Tímto datem se myslí, když m. Terezie od Ježíše napsala (knihu) poprvé, bez rozdělení na kapitoly. Později udělala tento opis a přidala mnohé věci, které se událo po tomto datu, jako je založení klášt. sv. Josefa v Avile, jak se to nachází na 169. listu. L. fr. D. Bañez.“
5.7- Otázka adresáta; dříve García de Toledo?
5.8-???

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář