Jdi na obsah Jdi na menu
 


O (vnitřní) modlitbě s Terezií z Avily (6)

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgJste-li plné radosti... budete-li zkormoucené a ztrápené...
Uvědomte si, dcery, že tento váš Ženich (Ježíš) vás nikdy nespustí z Očí, i když od vás musel vytrpět tisíce ošklivých, ba hnusných věcí. A je to tedy něco velkého, když nyní odvrátíte oči od vnějších věcí a několikrát je upřete na Něho? Vzpomínáte, co říká Nevěstě: čeká jen na váš pohled, aby se vám ukázal, jak po tom dychtíte. Tak si cení tohoto pohledu, že kvůli němu nelituje žádné námahy.

(...) Tak jedná s vámi, bez nejmenšího předstírání. Stává se vaším Služebníkem a chce, abyste byly velitelkami, a ve všem se podřídí vaší vůli. Jste-li plné radosti, můžete ho kontemplovat Vzkříšeného a vidět, jak vychází z Hrobu a vaše radost bude překypovat. Jaká Krása! Jaký Jas! Jaká Velebnost! Jaká Radost! S jakou Slávou opouští Bitevní Pole, na němž získal Království bez konce, o které se chce nyní rozdělit s vámi, tím, že vám dává Sám Sebe! Bude to tedy něco velkého, když tu a tam obrátíte své pohledy na Toho, jenž vás zahrnuje takovými Dary?

Budete-li zkormoucené a ztrápené, můžete Ho kontemplovat, jak jde do Olivetské zahrady. Jak Drtivý musel být Jeho Smutek, jestliže On, který je Moc Sama, tím trpí a naříká? Zahleďte se na Něho, jak je uvázán u Sloupu, svírán Děsnými Útrapami, s Rozšlehanou Kůží, s Cáry Masa: a to vše pro Velkou Lásku k nám. Kolik Utrpení! A přesto jedni Ho pronásledují, jiní na Něj plivají, je zapřen, opuštěn od přátel, nikdo nevystoupí na Jeho Obranu, chvěje se chladem, a je tak Opuštěný, že Ho můžete, hned ta hned ona, těšit. Anebo se na Něho zahleďte, jak nese Kříž na Svých Ramenou, když mu katané nedovolí ani vydechnout. A tehdy se na vás podívá oněma Krásnýma Očima, plnýma Soucitu a Slz; zapomene na Své Bolesti, aby vás utěšoval ve vašem trápení, jen když vy na Něho budete hledět a prosit Ho, aby vás potěšoval.

Budete-li na Něho hledět, jak je ztrýzněn, vaše srdce se rozněžní, pak Ho budete nejen nazírat, nýbrž začnete s Ním hovořit, ne však složenými modlitbami, nýbrž slovy, jež budou vycházet ze srdce, a taková On má nejraději.

(Cesta k dokonalosti 26, 3-6)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář