Jdi na obsah Jdi na menu
 


O (vnitřní) modlitbě s Terezií z Avily (9)

44578833df2783c86cd180387dd801af.jpgMůj Bůh není malicherný... zasvěťme Mu čas velkodušně
Velmi záleží na tom, abychom vyrazili na cestu s velkou rozhodností. (...) Rozhodneme-li se věnovat něco ze svého času Tomu, který nám dal tolik a dosud nás zahrnuje Dary, není snad rozumné dát Mu jej velkomyslně, a to tím spíše, když je to náš svrchovaný zájem a může nám to být náramně k prospěchu? V opačném případě to není dar, nýbrž jen půjčka s úmyslem vzít si zase všechno zpátky. Nezdá se mi, že by se takhle mělo dávat...

Která nevěsta, jež byla zahrnuta od svého ženicha mnoha drahocennými pozornostmi, nedá mu na oplátku aspoň prstýnek, který sice nemá nějakou cenu, poněvadž nemá nic, co by mu nepatřilo, ale aspoň jako záruka, že bude jeho až do smrti? A náš Pán zasluhuje méně? Copak si Ho můžeme dobírat tím, že vynucujeme zpět to malé nic, jež Mu dáváme? Kolik hodin promrháme pro sebe, abychom se bavily s osobami, jež nám pak nejsou ani vděčné!

A proto, rozhodneme-li se věnovat něco ze svého času modlitbě, dávejme Mu jej bezvýhradně... Zasvěťme Mu jej velkodušně, buďme rozhodnuté si jej už nevzít zpátky, navzdory trápením, protivenstvím a vyprahlostem, jež bychom mohly prožívat. Prostě jej považujme za něco, co už nám nepatří a buďme přesvědčeny, že musíme vydat počet z toho, že jsme Mu jej zcela nevěnovaly.

Říkám zcela, ale nemíním tvrdit, že bychom nesměly vynechat modlitbu ani jeden den nebo i více, když musíme vyřizovat nějaké důležité záležitosti, anebo kvůli nějaké nevolnosti. Stačí mít pevné předsevzetí. Můj Bůh není malicherný, netrvá na maličkostech. Ba dokonce vám bude Vděčný za nějakou trošku, jež mu dáte.

Druhý způsob je dobrý pro duše, které nejsou velkomyslné. Protože nedokážou štědře rozdávat, je to už hodně, jestliže umí půjčit. A tedy jen když něco vykonají, Pán s tím počítá a přizpůsobí se jejich možnostem. Nejenže není náročný, ba naopak je velmi Velkodušný a snadno odpouští každý dluh, byť by byl sebevětší. Proto je tak Obdivuhodný při Odplatě, že nenechá bez odměny ani prosté pozvednutí očí, vykonané s myšlenkou na Něho.

(Cesta k dokonalosti 23,1-3)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář