Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sv. Terezie od Ježíše - Kniha o zakládání (32)

terezie_z_avily.jpg

[Doslov]1

Jhs

 

1. Zdálo se mi vhodné zde ještě uvést, jak mnišky od svatého Josefa v Ávile, což byl první klášter, který se založil – a jehož založení je popsáno jinde, a ne v této knize2 – jelikož byl původně založen pod poslušností ordináře, přešly3 pod pravomoc Řádu.

2. Když byl klášter založen, biskupem byl don Alvaro de Mendoza, který je jím nyní v Palencii,4 a po celou dobu, co byl v Ávile, jím byly mnišky krajně zahrnovány přízní. A když se mu slíbila poslušnost, vyrozuměla jsem od našeho Pána, že bylo vhodné to tak udělat,5 a později se to jasně potvrdilo. Neboť ve všech neshodách s Řádem jsme u něj vždy našly přízeň – a v mnoha jiných záležitostech, které se naskytly, jsem to také jasně viděla – a nikdy nesouhlasil s tím, abychom byly vizitovány klerikem ani on sám v tomto klášteře neudělal nic, než jen to, oč jsem jej prosila. Tímto způsobem uplynulo sedmnáct let – víceméně, protože si to nepamatuji dobře6 – a já za tu dobu neměla v úmyslu, aby se poslušnost změnila.

3. Po jejich uplynutí byl ávilskému biskupu svěřen biskupský úřad v Palencii.7 V té době jsem pobývala v klášteře v Toledu, a náš Pán mi řekl, že je vhodné, aby mnišky od svatého Josefa slíbily poslušnost Řádu, abych se o to postarala; pokud to totiž neudělám, záhy v tomto domě dojde k uvolnění.8 Poněvadž jsem předtím od Něj vyrozuměla, že je dobré, aby slíbily poslušnost ordináři, připadalo mi to, že si protiřečí. Nevěděla jsem, co si počít. Řekla jsem to svému zpovědníku, který je nyní biskupem v Osmě, velmi velkému vzdělanci.9 Řekl mi, že o to tu nejde,10 neboť tehdy bylo nejspíš zapotřebí tamto11 a nyní toto,12 a později se na velmi mnoha záležitostech zjevně ukázalo, že je to pravda a že on správně viděl, že bude lépe, když onen klášter bude spolu s ostatními,13 než když bude sám.

4. Nechal mě odcestovat do Ávily, abych to vyjednala. Shledala jsem však, že biskup je zcela odlišného názoru, neboť s tím v žádném případě nesouhlasil. Jelikož jsem mu však uvedla některé důvody ohledně škody, která by jim14 mohla vzejít – a on je měl velmi rád – a tak začal myslet na ně, a jelikož má velmi dobrý úsudek, a také tomu napomohl Bůh, došly mu i další, mnohem závažnější důvody, než jsem mu uvedla já, a rozhodl se to udělat. A i když za ním chodili někteří klerici a říkali mu, že to není vhodné, k ničemu jim to nebylo.

5. Bylo zapotřebí hlasování mnišek. Některým to přišlo hodně zatěžko; jelikož mě však mají velmi rády, přimknuly se k důvodům, které jsem jim uvedla, zvláště k tomu, že vidí, že stejně přijdou o biskupa, kterému Řád vděčí za tolik a kterého já mám ráda, ovšem nebudu ho tam moci mít u sebe.15 To je hodně přesvědčilo, a tak se dokončila ona tak důležitá věc, neboť všechny a všichni16 jasně viděli, jaká ztráta by z toho pro dům plynula, kdyby se udělalo opačné.17 Požehnán buď Pán, který si s takovou Péčí hledí toho, co se týká Jeho služebnic! Kéž je požehnán navždy, amen.

1 K historickému pozadí popsané události viz TyV II,485; srov. také T. Álvarez, Comentarios al libro de Fundaciones…, s. 161–163. Tyto řádky sepsala světice se vší pravděpodobností několik dní před svou smrtí na dvou samostatných listech, které byly následně vloženy do Knihy o zakládání jako společný závěr dvou děl: této knihy a Knihy života.

2 Srov. Ž 32–36.

3 O = se pasó (tedy „přešel“); dovolujeme si znění takto opravit s ohledem na původní podmět „mnišky od svatého Josefa“.

4 Srov. Z 29,1 (+ pozn. 4).

5 Srov. Ž 33,16.

6 Ve skutečnosti patnáct let, od roku 1562 do roku 1577.

7 Jmenován byl dne 28. června 1577.

8 = řeholní kázně.

9 = Dr. Alonso Velázquez.

10 = že si Pán ve skutečnosti neprotiřečí.

11 = podřídit klášter pod pravomoc ordináře.

12 = podřídit jej pod pravomoc Řádu.

13 Všechny ostatní tereziánské kláštery byly totiž pod pravomocí Řádu.

14 = ávilským bosým karmelitkám.

15 = nebudu se moci spolehnout na to, že nový biskup rozhodne záležitosti kláštera s přihlédnutím k mému názoru.

16 = mnišky i ostatní zúčastnění.

17 = kdyby se zůstalo při dosavadní pravomoci ordináře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář