Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ct. Anna od Ježíše

200px-ana_de_jesus.jpgCt. Anna od Ježíše se narodila 25. listopadu 1545 v Medině del Campo jako Anna de Lobera y Torrés. Narodila se jako hluchoněmá a téhož dne byla pokřtěna. Teprve po sedmi letech začala mluvit a slyšet a jejím prvním slovem bylo AVE. Svého otce nikdy nepoznala, ve věku devíti let jí zemřela také matka a ona byla dána na vychování k babičce z matčiny strany. V deseti letech složila Anna soukromý slib čistoty, protože její babička ji zamýšlela provdat.
Roku 1560 se spolu se svým bratrem Kryštofem přestěhovala do Plasencie. V 18 letech ji duchovně vedl jezuita P. Pedro Rodríguez. V Toledu se seznámila s dalším jezuitou, P. Pablem Hernándezem, který ji seznámil se sv. Terezií od Ježíše. Roku 1570 vstoupila na Karmel sv. Josefa v Ávile, kde byla převorkou sv. Terezie. O rok později, ještě jako novicka, byla vyslána na zakládání dalšího Karmelu Reformy v Salamance, kde 22. října složila profesi. V Salamance zůstala až do roku 1575, kdy doprovázela sv. Terezii na zakládání v Beasu de Segura, kde se posléze stala převorkou.
Po založení Karmelu v Granadě Anna založila Karmel v Madridu (1586), kde také zastávala funkci převorky. V Madridu také došlo ke sporu s P. Mikulášem od Ježíše a Marie (Doriou) ohledně řeholních pravidel sepsaných sv. Terezií za pomoci P. Jeronýma od Matky Boží (Graciána) a schválených roku 1581, která měla zabránit uvolnění kázně řeholního života bosých karmelitek. Anna od Ježíše se rozhodla neustoupit od těchto pravidel Matky Terezie a odvolala se do Říma. Papež Sixtus V. vydal v této záležitosti breve datované k 5. červnu 1590. P. Mikuláš od Ježíše a Marie si stěžoval u dvora králi Filipu II., v důsledku čehož někteří jejich příznivci upadli v nemilost. 25. dubna 1591 byly papežem Řehořem XIV. schváleny Stanovy, čímž se rušily předešlé vyhlášky. Anna od Ježíše byla za své odvolání ke Svatému stolci potrestána zákazem Eucharistie na tři roky, kdy směla přijímat pouze výjimečně a byla izolována od ostatních sester. Po uplynutí této doby byla poslána do Salamanky, kde v letech 1596 - 1599 zastávala úřad převorky.
Roku 1604 založila Anna od Ježíše Karmel Vtělení v Paříži. Protože tereziánská Reforma měla ve Francii úspěch, založila ještě Karmel v Pontoise (1605) a Dijonu (rovněž 1605). Během zakládání v Dijonu onemocněla Anna morem a byla uzdravena závojem sv. Terezie. Dále byla povolána infantkou Isabelou a arcivévodou Albertem uvést Reformu také do Belgie. Založila Karmely v Bruselu, Lovani a Monsu a pomohla také při zakládání v Antverpách a polském Krakově. V Bruselu zůstala jako převorka až do své smrti 4. března 1621.
Po smrti sv. Terezie od Ježíše nechala vydat její díla. Byla duchovní dcerou sv. Jana od Kříže, který jí věnoval svůj spis Duchovní píseň, a blízkou přítelkyní Matky Terezie. Ve svém životě prošla četnými fyzickými strádáními a také zakusila útoky Satana. Dochovalo se devadesát jejích dopisů, nicméně další část její korespondence je ztracena, zejména Anniny dopisy Matce Terezii.
Roku 1878 byla prohlášena za ctihodnou papežem Piem IX.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář